Wat we doen en waarom
De olijfboom is geen hype. Hij is er al duizenden jaren. En steeds opnieuw laat onderzoek zien dat de stoffen in olijfolie en olijfblad ons lichaam ondersteunen.
Van hart tot hersenen. Maar die kennis uit onderzoek blijft vaak hangen in laboratoria en vakbladen. Vaak weten mensen wel dat olijfolie goed voor ze is, maar de kennis en details ontbreken. Wij willen een brug slaan tussen wetenschap en het dagelijks leven. Alsmede tussen kennis en oude inzichten. Daarom bouwen we aan dit platform dat bedoeld is voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat de olijfboom te bieden heeft.
Missie
Ons doel is het bewustzijn vergroten over de gezondheidsvoordelen van extra vergine olijfolie (EVOO) en andere duurzame olijfproducten. Dat doen we door betrouwbare, deskundige en wetenschappelijk onderbouwde informatie te verzamelen en te delen op een manier die begrijpelijk is voor iedereen.
Visie
Het Olijf Gezondheids Instituut wil uitgroeien tot het onafhankelijke platform over olijfproducten en gezondheid. Een vertrouwde bron voor consumenten, onderzoekers, wetenschappers, doktoren, chirurgen, organisaties, bedrijven en producenten gebaseerd op wetenschap en praktijkervaring.

Doelstellingen
We richten ons op vijf pijlers
- Wetenschappelijk onderzoek & publicaties
- Educatie & training
- Kennisplatform
- Samenwerkingen & netwerken
- Bewustwording & promotie
Wat we doen
- Publiceren van artikelen en vertalingen van wetenschappelijk onderzoek
- Organiseren van lezingen en webinars
- Ontwikkelen van educatief materiaal en het geven van gastlessen
- Onderhouden van een actueel kennisplatform
- Samenwerken met producenten, universiteiten, organisaties, wetenschappers onderzoekers en belanghebbenden.
- In de toekomst: het opzetten van een online platform voor producten met een gezondheidsclaim
Voor wie we er zijn
Gezondheidsprofessionals – (orthomoleculaire) artsen, therapeuten, voedingsdeskundigen, diëtisten en leefstijlcoaches
Schoonheids- en verzorgingsprofessionals – schoonheidsspecialisten, huidverzorgingsspecialisten en dermatologen
Voedingsindustrie & producenten – van boeren tot distributeurs
Wetenschappers & onderzoekers – op het gebied van voeding, gezondheid, cosmetica en farmacologie
Consumenten – mensen die bewust omgaan met voeding, cosmetica en preventieve gezondheid
Farmaceutische bedrijven – die natuurlijke extracten integreren in medicinale en cosmetische toepassingen
Persoonlijke achtergrond:
Ellen Vink- Blom:
Volgens medeoprichter Ellen Vink weerspiegelt het instituut haar levenslange interesse in het combineren van holistische geneeswijzen met empirisch bewijs.
"Ik heb gewerkt met elektronische spierstimulatie, orthomoleculaire therapieën, mentale coaching en voedingssupplementen", legt ze uit. "Maar EVOO, vooral wanneer het rijk is aan polyfenolen, blijft me verbazen met zijn veelzijdigheid en effectiviteit. Het is tijd dat we dit geschenk van de natuur het wetenschappelijke podium geven dat het verdient."
Dick Vink:
Haar partner Dick Vink is het daarmee eens en voegt eraan toe dat zijn passie voor duurzame architectuur en gezonde leefomgevingen hem ertoe bracht de rol van EVOO in mensgericht ontwerp te omarmen. "De WELL Building Standard integreert wellness in architectuur, en dat zette me aan het denken: waarom zouden we dat niet ook met voeding doen? Waarom zouden we EVOO en andere olijfproducten niet op een medisch ondersteunde manier integreren in onze dagelijkse routines?"