Tyrosol: een natuurlijke antioxidant uit olijfolie

Tyrosol is een fenolische verbinding die voorkomt in twee belangrijke pijlers van het mediterrane dieet: wijn en extra vergine olijfolie. Hoewel het minder bekend is dan hydroxytyrosol, speelt tyrosol een belangrijke rol in de gezondheidsvoordelen die aan olijfolie worden toegeschreven.

Het is een natuurlijke stof met antioxiderende, ontstekingsremmende en celbeschermende eigenschappen, die het lichaam kan helpen beschermen tegen chronische ziekten.

Wat doet tyrosol in je lichaam? 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat tyrosol in staat is om:

  • Oxidatieve stress te verminderen
  • Ontstekingsprocessen af te remmen
  • Celschade te voorkomen (anti-apoptotisch effect)
  • Nieuwe bloedvatvorming te ondersteunen (pro-angiogeen)

Daarnaast is aangetoond dat tyrosol goed opneembaar is uit extra vergine olijfolie, zelfs in kleine hoeveelheden. Bij regelmatige inname via het dieet wordt het opgenomen in het bloed en actief gebruikt door het lichaam.


Tyrosol en gezondheid

Verschillende studies wijzen op de beschermende effecten van tyrosol bij aandoeningen zoals:

  • Hoge bloeddruk (hypertensie)

  • Aderverkalking (atherosclerose)

  • Coronaire hartziekte (vernauwing van de kransslagaders rond het hart)

  • Chronisch hartfalen

  • Insulineresistentie

  • Overgewicht en obesitas

Hoewel meer onderzoek nodig is om de precieze werkingsmechanismen te begrijpen, wijzen de huidige bevindingen erop dat tyrosol een waardevolle bioactieve stof is in het kader van hart- en vaatgezondheid en metabole balans.