
Oleaceïne: een krachtige stof uit olijfolie
Oleaceïne is een van de meest werkzame stoffen in extra vergine olijfolie. Deze natuurlijke verbinding behoort tot de groep van de secoiridoïden, een type polyfenolen dat vrijwel alleen voorkomt in olijfbomen. Oleaceïne ontstaat tijdens het persen van olijven en is afgeleid van de stof oleuropeïne. Daarbij neemt het een stabielere vorm aan, die in het lichaam beter opneembaar en actiever is.
Net als oleocanthal is ook oleaceïne verantwoordelijk voor een deel van de scherpe, peperige smaak van hoogwaardige olijfolie. Maar belangrijker: het is een stof met krachtige gezondheidsbevorderende eigenschappen, die in steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar voren komt.

Wat doet olaceine in je lichaam?
Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat oleaceïne een ontstekingsremmende, antioxiderende en bloeddrukverlagende werking heeft. Het verlaagt de bloeddruk onder andere door het remmen van het angiotensine-converterend enzym (ACE), dat betrokken is bij het samentrekken van bloedvaten.
Daarnaast blijkt oleaceïne invloed te hebben op het mTOR-mechanisme (mechanistic target of rapamycin). Dit is een belangrijk regelmechanisme in je cellen dat betrokken is bij stofwisseling, celgroei, herstel én veroudering. Door dit proces te remmen, lijkt oleaceïne een positieve rol te spelen bij levensduur en gezond ouder worden.
Ook bij het voorkomen van aderverkalking (atherosclerose) en het beschermen van het hart- en vaatstelsel zijn veelbelovende resultaten gemeld. Onderzoekers vermoeden inmiddels dat oleaceïne een van de belangrijkste verklaringen is voor het beschermende effect van olijfolie op het cardiovasculaire systeem. Na consumptie wordt oleaceïne snel opgenomen en omgezet in een actieve vorm (glucuroniden), die in het bloed terechtkomt en zijn werking kan doen. Daarbij blijkt de stof goed te blijven functioneren, ook na vertering en opname.