Ligstroside aglycone
Ligstroside aglycone
Ligstroside aglycone is een bioactieve verbinding die behoort tot de polyfenolen in olijven en extra vierge olijfolie. Het is een secoiridoïde, chemisch verwant aan oleuropeïne (het bekendste polyfenol in olijven). In de plant zit het meestal in gebonden vorm (als glycoside), en tijdens het persen of rijpen kan het enzymatisch worden omgezet naar de aglycone-vorm.
Deze stof is vooral interessant omdat olijfpolyfenolen worden gezien als belangrijke verklaringen voor de gezondheidsvoordelen van het Mediterrane dieet.
Onderzoek en gezondheidseffecten van Ligstroside Aglycone
Het onderzoek naar ligstroside aglycone zelf is beperkter dan naar oleuropeïne of hydroxytyrosol, maar er zijn wel studies (in vitro, diermodellen en deels ook in mensen) die de volgende effecten suggereren:
1. Antioxidatieve werking
Ligstroside aglycone kan vrije radicalen neutraliseren en oxidatieve stress verminderen. Dit draagt mogelijk bij aan de bescherming van LDL-cholesterol tegen oxidatie, een belangrijke stap in de preventie van atherosclerose.
2. Cardiovasculaire gezondheid
Onderzoek laat zien dat olijfpolyfenolen (inclusief ligstroside aglycone) de endotheelfunctie kunnen verbeteren en bloeddrukverlagend werken.
De EFSA (European Food Safety Authority) heeft goedgekeurd dat olijfpolyfenolen bijdragen aan de bescherming van bloedlipiden tegen oxidatieve schade, al wordt dit primair toegeschreven aan hydroxytyrosol en zijn derivaten (waaronder ligstroside aglycone).
3. Antikanker-activiteit (voorlopig bewijs)
In cel- en diermodellen zijn aanwijzingen dat ligstroside aglycone kan bijdragen aan remming van tumorcelgroei (o.a. borstkanker, prostaatkanker). Mogelijke mechanismen: remming van celdeling, inductie van apoptose, en remming van ontstekingsroutes die kankerontwikkeling bevorderen. Dit is nog voorlopig en zeker niet klinisch bevestigd bij mensen.
4. Neuroprotectieve effecten
Er is onderzoek dat suggereert dat ligstroside aglycone kan bijdragen aan bescherming tegen neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer.
Het zou de vorming van amyloïd-beta plaques remmen of verminderen in muismodellen. Dit past bij epidemiologische bevindingen dat een olijfpolyfenolrijk dieet samenhangt met lager risico op cognitieve achteruitgang.
5. Ontstekingsremmende werking
Net als andere polyfenolen kan ligstroside aglycone bepaalde ontstekingsmediatoren onderdrukken (bijv. COX-enzymen, cytokinen). Dit ondersteunt de hypothese dat het bijdraagt aan de lage ontstekingsgraad die kenmerkend is voor mensen die een Mediterraan dieet volgen.