Ontwikkelingen van rest producten in de olijfolie industrie

14-11-2025

De ontwikkelingen van het winnen van belangrijke restproducten en grondstoffen uit de productie van olijfolie neemt steeds meer een grotere vlucht en is onder de aandacht van de EU en grote commerciele bedrijven.

Er zijn technieken ontwikkeld die zowel plantaardig afvalwater als olijvenpulp te valoriseren.

Biogas:

De techniek die wordt gebruikt is om olijvenpulp te valoriseren door het om te zetten in met koolstof ingekapselde ijzeren nanodeeltjes, OPS genaamd.

OPS heeft een aanzienlijk potentieel voor gebruik in verschillende milieutoepassingen. Naast nanodeeltjes maakt deze technologie het mogelijk om uitsluitend biogas uit deze bijproducten te produceren.

Wat is olijvenpulp en plantaardig afvalwater?

Olijvenpulp is een bijproduct van de olijfolieproductie in de olijf oliemolen, verkregen door het centrifugatieproces van de olijven. De samenstelling is afgeleid van delen van de olijven, maar ook van de overblijfselen van de olijfolie. Het heeft een meer vast deel, de pulp, en een iets vloeibaarder deel, het plantaardige afvalwater.

De eigenschappen omvatten een hoog watergehalte van max. 56%. Het heeft ook een pH van 5,4 en is zuur. Organische stof is ook een belangrijk bestanddeel.

Spanje is 's werelds grootste producent en exporteur van olijfolie, met ongeveer 2.5 miljoen hectare olijfgaarde in teelt. Hier worden de redenen en initiatieven gevonden en genomen om de behandeling van olijvenpulp en plantaardig afvalwater de nieuwe sleutel is tot het olieproductieproces.

Wie is verantwoordelijk voor het beheer en inname van olijvenpulp en plantaardig afval water?

De fabrieken voor de productie van olie uit afval zijn verantwoordelijk voor de valorisatie van alle bijproducten die in de olijfoliemolens worden gegenereerd.

Deze zijn gebaseerd op de marketing van ruwe olie uit afval van olijven en biomassa: olijfpitten en voornamelijk afval van olijven.

De huidige capaciteit van de ontvangst voor afval van olijven, die voortdurend worden aangepast en uitgebreid, en van de 63 verwerkingsfabrieken in Spanje voor afval van olijven samen, wordt geschat op 6,3 miljoen ton. Deze locaties ontvangen continu afval van olijven gedurende de vier maanden van het olijfolieproductieseizoen.

Het is duidelijk dat de verwerking van afval van olijven een belangrijke schakel is in de waardeketen van de olijfoliesector, omdat het de valorisatie van bijproducten van het proces mogelijk maakt, wat anders kostbaar zou zijn voor de olijfmolens en schadelijk voor het milieu.

Productie van biogas door middel van afval van olijven

Dankzij moderne technologie is men in staat om uitsluitend biogas te produceren uit afval van olijven en plantaardig afval water, zonder dat er andere substraten nodig zijn.

Verhoogde biogasproductie en processtabiliteit

De toevoeging van OPS aan het proces zal enerzijds de productie verhogen, waardoor grotere hoeveelheden en kwaliteit van energie worden verkregen voor de werking van machines en/of injectie in het elektriciteitsnet. Aan de andere kant zou het de fabriek helpen om biogas als een betrouwbare energiebron te gebruiken. Dit alles is te wijten aan het feit dat de productie van biogas consistenter en homogener zou moeten zijn, naast dat het van hogere kwaliteit zou moeten zijn en de productie zou maximaliseren.

Recente gegevens

Volgens de Verenigingen van Oliemaatschappijen van Olijven bedraagt de gemiddelde olijvenproductie alleen al in Spanje 6,6 miljoen ton. , Olijfolie: 15–30% ( 1 -2 miljoen ton ) Afval water: 40–55% ( 2,5 – 3,75 miljoen ton ) Vaste stof (pulp + pit + schil): 20–30% ( 1,3 - 2 miljoen ton ) waarvan gemiddeld 1,4 miljoen ton olie wordt gewonnen, wat resulteert in een totaal van gemiddeld iets minder dan 6,0 miljoen ton natte rest afval producten per seizoen. Dit volume lijkt sterk op de 6.3 miljoen ton ontvangst-, droog- en extractiecapaciteit van de olijfolie verwerkende sector. Met andere woorden, gemiddeld genomen heeft de olijfolie verwerkende sector geen overcapaciteit om al het product te verwerken dat door de olijfgaarden wordt aangevoerd en door de oliemolens wordt gewonnen.

De eigenschappen omvatten een hoog afvalwater gehalte van 40-55 %.. Het heeft ook een zure pH van 5,4. Organische stof ( olijvenpulp ) is ook een belangrijk bestanddeel.

Dit betekend dat alleen al in Spanje er een capaciteit beschikbaar is van afvalwater en olijvenpulp tussen de 3,8 – 5,75 miljoen ton per jaar voor verdere verwerking en het winnen van grondstoffen.

Productie

Dit was vooral merkbaar in het seizoen 18/19, de grootste in de geschiedenis van Spanje, waar iets meer dan 10,5 miljoen ton werd geproduceerd.

Uit de studie van de waardeketen van de olijfoliesector, uitgevoerd door het ministerie van Landbouw, is gebleken dat 40% van het inkomen van olijfolieproducenten afkomstig was van de verkoop van afvallen. In het seizoen 2011/2012 bedroeg de prijs van afvallen € 45/ton , terwijl in het seizoen 2017/2018 en de vorige, 2018/2019, de prijs van afvallen tussen € 12-15/ton lag.

Hoe behandel je olijvenpulp en plantaardig water met een nieuwe circulaire bio-economie methode?

Dankzij moderne technieken zal deze productie van afval vanuit olijfolie worden aangepakt, waardoor een betere verwerking mogelijk wordt en nieuwe inkomstenstromen worden gegenereerd die de winstgevendheid van de olijfolie verwerkende fabrieken en producenten zullen helpen behouden en stijgen.

Aan de ene kant zal de olijfolie die zich momenteel ophoopt, worden verwijderd, waardoor het residu een tweede leven krijgt door OPS te creëren door het gebruik van hydrothermische carbonisatie (HTC) technieken. En aan de andere kant zullen deze nanodeeltjes worden gebruikt om biogas te genereren uit olijfolie.

Op deze circulaire manier wordt de klimaatverandering bestreden door groene energie te produceren en een duurzaam, zeer innovatief product met een hoge toegevoegde waarde uit olijvenpulp en plantaardig water.

En dat alles op basis van een zero-waste circulair bio-economie model!

Verdere ontwikkelingen m.b.t polyfenolen

Zeer recent heeft de EU-subsidies verstrekt naar onderzoek bedrijven welke onderzoeken de efficiëntie van het winnen van reststoffen uit olijfpulp en afvalwater beter kan. Onderzoek wordt gedaan uit het winnen vanuit afvalwater en olijvenpulp naar het winnen van de hoogwaardige polyfenolen en het verbeteren van deze processen zodat dit op een grotere schaal kan worden toegepast.

Evenzo zijn er gesubsidieerde onderzoeken naar het verbeteren van het winnen van polyfenolen uit olijfbladeren.

De opbrengstwaarde van hoogwaardige polyfenolen is stijgende in een ontwikkelende markt.

De Olive Health Institute is betrokken bij deze onderzoeken en volgen deze op de voet.